11 тайни на хората, които никога не боледуват

Сигурно имате близки, приятели или познати, които не знаят що е настинка и грип. Доверете се на канадско проучване, което е установило какви са навиците, които успешно предпазват от вируси и бактерии. Вижте 11 тайни на хората, които никога не боледуват

11 тайни на хората, които никога не боледуват
 © iStock.com

 

Бирена мая

Всяка сутрин пийте чаша вода, в която е разтворена 1 ч.л. бирена мая. Дори когато сте на път, можете да поддържате този полезен навик. Бирената мая е отличен източник на витамини и минерали. Освен разтворена във вода, можете да я използвате поръсена в салатите, киселото мляко, супите и сосовете.

Нискокалорично хранене

Диетите, които се базират на намаляване на енергийната стойност на храната с 20-30%, обещават не само добра фигура, но и по-дълъг живот. Изследванията показват, че по-оскъдното хранене предпазва от сърдечносъдови заболявания, от диабет и може би от болестта на Алцхаймер.

Студени душове

В съзнанието ни те се свързват със спартанско възпитание в страни като Швеция и Германия. Може да са неприятни като усещане, но са отлични за здравето и предпазват кожата от изсушаване. Има доказателства, че процедурите със студена вода повишават имунитета.

Балансирано pH

Този показател за киселинността на организма трябва да е със стойност около 7,4. При повишена киселинност костите обедняват на минерали. Трябва да се избягва прекалената консумация на червени меса и захарни храни. Преминете на диета с плодове и зеленчуци, особено зелени зеленчуци. Намалете максимално преработените продукти.

Кисело мляко

70% от имунната система се намира в червата. Здравето на чревната лигавица може да се поддържа с помощта на лактобактерии под формата на хранителни добавки /в продължение на 12 седмици/ или като хапвате две порции натурално кисело мляко всеки ден.

Кисело мляко - перфектният избор за закуска

Мед от манука

Той е тъмен на цвят, има по-силен вкус и по-изразени антибактериални качества от всички останали видове мед. Идва от Нова Зеландия и Австралия, където расте дървото манука, вид чаено дърво. В него има висока концентрация на метилглиоксал – растителна съставка с мощно противомикробно действие. Учени са установили, че медът от манука е в състояние да спре дори развитието на златистия стафилокок. Други изследвания показват благотворното му действие срещу Хелиобактер пилори – причината за язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника. През зимата се препоръчва приемът на 1-2 ч.л. дневно за превенция на грипа.

Добави описание

Витамин D

Този ценен витамин активира белите кръвни телца (лимфоцити Т), които са нужни за производството на антитела, унищожаващи микробите. Яжте повече мазни риби – скумрия, сардина, аншоа. Жените в менопауза и възрастните хора имат нужда от по-голяма доза и трябва да приемат допълнително количество витамин D под формата на капки или ампули.

Приятели

Хората, които имат активен социален живот, са по-здрави в сравнение със самотниците. Приятелското обкръжение пази от депресия и повишава имунитета! Организирайте вечери, общи културни занимания, смейте се и бъдете искрени. Фалшът и прекалената куртоазия могат да бъдат много изтощителни.

Медитирайте!

Медитацията не отнема много време, а има голям ефект върху душевното състояние на човек. Всяка вечер отделяйте 5-10 минути за съзнателно дишане. То прогонва негативните мисли, които изтощават имунната защита.

  • 4 начина да медитирате активно>>>

8 часа сън

Сънят е много важен за здравето, защото докато спим, зареждаме организма с енергия за идващия ден и новите изпитания. Осем часа е оптималната продължителност на съня, но има хора, които се възстановяват с по-малко. Важното е сънят да е качествен и отморяващ.