Защо сушените сини сливи са полезни?

Защо сушените сливи са полезни

Сушените сини сливи са сред най-добрите източници на антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват клетките от свободните радикали, причина за много болести и неразположения. Освен това сушените сини сливи са добър източник на витамините А и К.

Сушените сини сливи и храносмилането

Сушените сини сливи съдържат сорбитол. Сорбитолът ускорява храносмилането. Затова сушените сини сливи се препоръчват при запек и хемороиди. Препоръчителната дневна доза в такива случаи е около 100 гр.

Освен това сушените сини сливи съдържат голямо количество диетични фибри. Диетичните фибри са полезни за храносмилателната система. Те не се абсорбират, а вместо това остават в червата, където абсорбират вода и така ускоряват храносмилането.

Заради силното слабително действие на сините сливи, е желателно да започнете от малки количества и постепенно да ги увеличите. Така ще избегнете стомашни неразположения.

Защо сушените сини сливи са полезни?

Сушените сини сливи и остеопорозата

Сушените сини сливи съдържат борон във висока концентрация. Боронът е вещество, което е много важно за здравето на костите. Затова сушените сини сливи се препоръчват както за превенция на остеопороза, така и за облекчаване на симптомите при остеопороза при жени в менопауза. 

Някои изследвания показват, че 100 гр. сушени сини сливи дневно в продължение на 3 месеца подобряват състоянието на жени с остеопороза

Сушените сини сливи и диетата

Както повечето сушени плодове, така и сините сливи, са препоръчителни за диета, но в ограничени количества. Ако искате да включите сушените сини сливи в диетата, не трябва да ядете повече от 30 гр. дневно.

От друга страна обаче има изследвания, които показват благотворното въздействие на сушените сини сливи върху фигурата и при по-завишена консумация (100 гр.). Причината е трайното подобряване на храносмилането. Така че отговорът на въпроса колко сушени сини сливи да ядем дневно, ако спазваме диета, не е еднозначен. Едно е сигурно, сушените сини сливи ще ви помогнат да се справите с нередовния стомах и подуването, а това може да ви донесе и намаляване на килограмите.