Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?

Овесената каша е чудесен начин да заредите тялото си с енергия и полезни хранителни вещества от сутринта. Разберете защо по-конкретно трябва да ядете овесена каша всеки ден.

Вероятно сте чували неведнъж, че закуската е най-важното хранене за деня. Особено ако тя включва правилните храни и е достатъчно питателна. А знаете ли, че ако закуската ви включва овесена каша, това ще се отрази страхотно на вашето тяло? Овесената каша е чудесен вариант за сутрешно хранене, защото е полезна и съдържа много важни хранителни вещества.

Ползи от всекидневния прием на овесена каша

В половин порция овесена каша се съдържа 13 грама протеин. Оказва се също така, че дори една малка порция овесена каша може да ви даде почти 100% от препоръчителния дневен прием на манган. Овесената каша съдържа още много антиоксиданти, включително витамин Е, токотриеноли, селен, фенолни киселини и фитинова киселина. Други хранителни вещества, които се намират в овесената каша, са: витамин В1, биотин, фосфор, мед и магнезий.

Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?

Една от най-важните причини, заради които си заслужава да ядете овесена каша всеки ден е, че по този начин ще предотвратите затлъстяването и наддаването на тегло. Това се дължи на усещането за ситост, което ви дава овесената каша след консумацията ѝ.

Освен това овесената каша за закуска е идеален начин да си осигурите прилично ниво на енергия за по-дълъг период от деня – без драстично увеличение и спад на кръвната захар. Не на последно място трябва да се отбележи, че овесената каша е богата на фибри, които също създават усещане за ситост и предпазват от преяждане (особено с неподходящи храни).

Защо трябва да ядете овесена каша всеки ден?

По отношение на поддържането на добра форма овесената каша също е подходящ избор за всекидневна закуска. Тя не съдържа много калории, а и намалява риска от преяждане и прием на голям брой калории по-късно през деня. В дългосрочен план това със сигурност ще се отрази положително на вашето тегло.

Други ползи от всекидневния прием на овесена каша

Освен че подпомага отслабването, намалява мазнините и предотвратява преяждането, овесената каша е полезна за здравето. Ето само някои здравни ползи от всекидневния прием на овесена каша:

  • Понижаване на холестерола
  • По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания
  • По-малък риск от сърдечна недостатъчност
  • Стабилизиране на кръвната захар и намаляване риска от диабет тип 2
  • Намалява риска от детска астма

Съществуват много и различни начини да се храните с овесена каша. Може дори да добавяте от нея към своето смути или да я консумирате с прясно или кисело мляко. Защо не опитате да приготвите и бисквитки с овесена каша – възможностите са безкрайни.