Рецепта за Палачинкова торта

Палачинковите торти се приготвят от 20 палачинки, наредени една върху друга с разнообразни плънки между тях /сладко, шоколадов крем, маслен крем със стафиди, сметанов крем, орехи с мед, различни компоти и сладоледи/.

Обикновено тесто за палачинки се приготвя от 250 гр брашно. То се пресява и се слага в дълбок съд. В средата на брашното се прави кладенче, в което се счупват 3 яйца.. Разбърква се с помощта на дървена лъжица или миксер, който е за предпочитане. Постепенно се прибавя ½ литър прясно мляко, като се бърка енергично, за да не стане брашното на топчета. След това се слагат 2 супени лъжици захар и разбиването продължава, докато се получи гладко тесто. То се оставя да престои похлупено един час, преди да се употреби.

Според вкуса, за да станат палачинките по-фини, се слагат по равни части прясно мляко и вода, а за да станат по-леки, вместо прясно мляко се слага една чаша бира.
Палачинките стават меки, ако към готовото тесто непосредствено преди приготвянето на палачинките се прибавя един разбит на сняг белтък.

Тестото може да се ароматизира според вкуса с ванилия, канела, портокалова или лимонова есенция, чашка ликьор или коняк.
След като престои тестото се проверява за гъстота-трябва да е течно.
Ако е много гъсто, се прибавя малко течност /вода, прясно мляко, бира/.

Много е важно тестото да се  разлее равномерно по дъното на тигана, което се постига с въртеливо движение на ръката.
Палачинките трябва да са тънки, за да се изпържат добре. Когато се изпържат от едната страна, те се обръщат с шпатула, достатъчно широка, за да ги поеме, без да ги надипли.
Могат да се подхвърлят, но е необходим по-голям опит /французите вярват, че подхвърлянето носи щастие/.

Палачинките няма да залепват за тигана, ако към тестото се прибавят 2 супени лъжици олио или разтопено масло.
В такъв случай тигана се намазва съвсем леко. В тефлонов тиган палачинките не залепват и се обръщат много лесно.
Те стават по-меки, ако се пържат на много силен огън, а по-хрупкави, когато това стане на по-слаб огън.

Подходящи напитки за сервиране с палачинкови торти са кафе, чай, прясно мляко или ябълков сок.