Как да си направите вкусна пица?

Малко история на пицата

Историята на пицата ни връща назад във времето. Сведения сочат, че подобие на съвременната пицата се е срещало в Древен Египет, където по улиците продавали равна, кръгла питка, отгоре с различни съставки. В Древна Елада пък слагали върху кръглия хляб зехтин, домати, маслини и подправки.

Класическата пица обаче тръгва от Италия. Според много историци пицата, такава, каквато ни е позната днес, е родом от Неапол, където била продавана като „печиво за бедните“. Дълго време тя не била смятана за нещо особено в кулинарията и по-скоро играела ролята на всекидневен хляб. Най-често представлявала тънка питка, поръсена със зехтин, домати, сирена и риган.

Сред най-популярните пици, запазили се и до днес, е Маргарита. Кръстена е на Маргарита Савойска – съпругата на краля на обединеното Италианско кралство. Веднъж тя опитала пица с плънка от домати, моцарела и босилек (олицетворяващи трите цвята на Италия). Ястието толкова й допаднало, че кралицата позволила да бъде кръстено на нейно име.

Днес в кулинарията съществуват над 200 вида пици, както солени, така и сладки. Ястието е станало толкова популярно, че всяка национална кухня има своя рецепта с характерни съставки.

Добави описание

Тестото за пица – най-важният елемент

Тестото за пицата е най-важният елемент при приготвянето й. Без добра основа, вкусът на пицата не е същият:

  • За целта пресявате брашното в дълбока купа.
  • Сипвате при него по 1ч.л. суха мая, 1ч.л. захар, 1ч.л. сол и 1с.л. Зехтин.
  • Добавяте към сместа 1ч.ч. Топла (но не гореща) вода и замесвате тесто, докато сместа спре да се лепи по пръстите ви.
  • Оставяте тестото за пица да втаса за 1 час.
  • След това отново месите за 3-4мин. И го разточвате върху плота и го напръсквате отгоре с малко зехтин.
  • Пренасяте тестото за пица върху кръгла, плоска тава, която предварително сте намазали със зехтин.

Преди да се захванете с печенето, трябва да решите на кой от трите най-популярни варианта да се спрете. При първия тестото за пица се пече самостоятелно и към края се добавя плънката, която се пече още не повече от 5мин. При втория вариант тестото за пица се пече до полуготовност, след което се добавя плънката и се пече още десетина минути. При третия, който е най-разпространен у нас, тестото и плънката се слагат едновременно във фурната.

Пицата се пече на високи градуси за около 25мин.

Добави описание

Каква плънка да изберете за пицата
Съвременната кухня предлага необятни възможности за избор на плънка за пица. Всичко зависи от това, какво всъщност ви се хапва. Подходящи са всякакви сирена, колбаси и зеленчуци, а също и маслини, подправки като риган и босилек, дори някои плодове, сред които най-използван е ананасът. В случай, че искате да си направите сладка пица, може да използвате шоколадова основа и да наредите плодове, без да ги запичате.

Полезни съвети за вкусна пица

  • По желание може да замразите тестото за пица, за да го имате под ръка, когато ви потрябва.
  • Дръжте тестото за пица една нощ в хладилника, за да имате на другия ден вкусна пица с хрупкава основа.
  • Идеалната температура за печене на пица е между 200 и 250 градуса според фурната.