Патешко магре с портокалов сос

Необходими продукти:

 • 2 бр. патешки гърди с кожата
 • сокът от 3 портокала
 • кората на 1/2 портокал
 • 1 с.л. масло + 1 с.л. брашно
 • 50 мл. вода
 • сол и черен пипер на вкус – и за патешкото филе, и за соса

Начин на приготвяне:

 1. Пригответе патешкото, като го извадите от хладилника половин час преди готвене. Направете напречни разрези през кожата и няколко милиметра в месото.
 2. Загрейте тиган с незалепващо покритие и сложете овкусените патешки гърди с кожата надолу.
 3. Периодично отстранявайте отделящата се патешка мазнина, за да не плува месото в нея. Запазете я в буркан, чудесна е за готвене.
 4. Печете патешкото магре 5-7 минути, след което обърнете и печете още толкова.
 5. Поставете в тава и покрийте с алуминиево фолио, за да отпочине месото. Така приготвено патешкото магре ще е крехно и нежно розово в средата. АКо у дома предпочитате месото да е по-сготвено, сложете покритите с фолио филета за още 5 минути във фурната и след това оставете да отпочинат.
 6. В дълбок тиган сложете маслото и запържете в него брашното. Добавете портокаловия сок, портокаловата кора и водата и оставете да се сгъсти при често разбъркване.
 7. Когато сосът достигне желаната от вас гъстота, овкусете със сол и черен пипер по желание. Не добавяйте други подправки, за да не се “бият” вкусовете и ароматите.
 8. Нарежете отпочиналото патешко магре под ъгъл на резени с дебелина 2-3 милиметра и сервирайте с портокаловия сос.

Забележки:

* Ако желаете, може да филетирате част от портокал. Резенчетата сгответе за няколко минути в портокаловия сос и сервирайте като гарнитура.

* Картофи на фурна или зелен фасул на тиган чудесно допълват ястието.